Kiintorastit

Kiintorastit on helppo tapa tarjota suunnistuksesta kiinnostuneille mahdollisuus lajin omatoimiseen kokeiluun. Joillekin kuntoilijalle saattaa olla aluksi helpompaa kokeilla suunnistusta kiintorasteja etsimällä kuin tulla kuntorastitapahtumaan. Kiintorasteja voidaan käyttää myös omatoimiseen suunnistusharjoitteluun ja koulut voivat hyödyntää niitä suunnistusopetuksessa liikuntatunneilla.

Markkinoi seuran kiintorasteja

Kiintorastien perustamisen jälkeen on tärkeää miettiä, miten tätä käytettävissä olevaa kiintorastistoa markkinoidaan.

Esimerkkejä eräiden seurojen kiintorastiverkostoista ja miten kiintorastit voidaan tuoda helposti käyttäjien saataville.
Hyvinkään Rasti, Kymin Suunnistajat  ja Riihimäen Suunnistajat.

Suunnistusliiton ylläpitämä lista kiintorasteista. Listaa täydennetään seurojen lähettämien tietojen perusteella.

Suomessa on jo yli 100 MOBO-rataa, joita kierretään kännykkään ladattavan sovelluksen ja kännykässä näkyvän kartan avulla. MOBOn esittely. Tietoa seuralle MOBO-radan perustamiseksi.

Ohjeita kiintorastiverkoston laatimiseksi

Kiintorastiverkosto kannattaa rakentaa mahdollisimman lähelle käyttäjiä. Kaukana taajamista olevat kiintorastiverkostot jäävät helposti vähälle käytölle. Toisaalta taajamien lähellä olevien rastipisteiden on todettu joutuvan helposti tihutyön kohteeksi. Tämän vuoksi kiintorastiverkoston kunto tulee säännöllisin väliajoin tarkistaa.

Rastipisteistä osan tulee olla hyvin helppoja, aloitteleville tarkoitettuja. Rastinmääritteiden tulisi olla tekstimuotoiset, mutta rinnalla voi käyttää myös kuvallisia. Rastipisteiden merkinnässä voidaan käyttää erilaisia tapoja, kuten kankaisia rastilippuja, pienoisrastilippuja, puna-valkoisia paaluja ja metallisia tauluja. Kiintorastien sijoittamisesta maastoon on syytä keskustella myös maanomistajien kanssa vaikka alueen käytöstä suunnistustoimintaan olisi muutoin sovittu. Kiintorastikarttaan voi painaa myös esimerkiksi paikkakunnan kuntorastitapahtuman mainoksen ja kalenterin.

Kiintorastiverkostoja oli vuoden 2014 kuntorastikyselyn perusteella noin kolmasosalla suunnistusseuroista.  Kiintorastiverkostot on rakennettu usein yhteistyössä kunnan tai kaupungin liikuntatoimen kanssa. Kiintorastikarttoja saa tyypillisimmin kuntien ja kaupunkien liikuntatoimistoista, seuroilta ja paikallisista urheiluliikkeistä. Myös Suunnistajan Kaupan myymälöistä saa paikallisten seurojen kiintorastikarttoja. Joillkin paikkakunnilla kiintorastiverkostoa ylläpidetään yhteistyössä paikallisen varuskunnan kanssa. Kiintorastikarttaan voi painaa myös paikkakunnan kuntorastitapahtuman mainoksen ja kalenterin.

Kuntorastitapahtuman rastiliput voi myös jättää maastoon muutamaksi päiväksi tapahtuman jälkeen, jolloin ne toimivat kiintorastien tavoin. Helsingin Suunnistajien Iltarasteilla on käytössä paperiset liput, jotka kerätään maastosta viikko tapahtuman jälkeen. Halukkaat voivat ostaa kartan rastipainatuksella myös tapahtuman jälkeen.

Kiintorasteja muissa pohjoismaissa

Ruotsissa kiintorasteilla on vahva suosio. Kiintorastiverkostoja markkinoidaan naapurimaassamme tuotenimellä Naturpasset.  Kuntosuunnistustoiminta puolestaan on Ruotsissa vähäisempää.

Tanskan kiintorastikartat löytyvät sivuilta  Find vej i Danmark ja Norjan kiintorastikarttojen tiedot sivuilta TurOrientering.