Nuori Suunta – lasten ja nuorten suunnistus

Nuori Suunta on suunnistusta lapsille ja nuorille, koulutusta ohjaajille

Suunnistus on luonnossa liikkumista kartan avulla. Se on kiehtovaa toimintaa ja kisailua kavereiden kanssa. Lasten ja nuorten mielestä suunnistuksessa on parasta
• luonto
• haasteet
• kaverit
• elämykset

Nämä pyritään huomioimaan lasten materiaaleissa ja ohjaajien koulutuksessa. Vähitellen ne nousevat johtolangoiksi myös seuratoiminnassa.

Leirejä ja kisoja

Hyvin toimivat suunnistusseurat tarjoavat lapsille ja nuorille mm.:
• suunnistusharjoituksia viikoittain kesällä
• saliharjoituksia ja hiihtosuunnistusta talvella
• leirejä, päivävaelluksia, retkiä
• tapahtumia ja juhlia
• mahdollisuuksia kilpailla henkilökohtaisesti ja viesteissä

Tarjolla on monenlaisia kilpailuja ja leirejä kaiken ikäisille:
• seurojen omat pikkukisat ja suunnistusleirit
• kansallisia kilpailuja lähialueella sekä alueen kilpailuja
• muutamien seurojen yhteisiä ja alueen leirejä
• lasten ja nuorten viestejä
• valtakunnallisia lasten ja nuorten kilpailutapahtumia: mm. 11 – 18-vuotiaiden  Nuorten Jukola viestikilpailu elokuussa ja henkilökohtainen Oravatonni -kilpailu lokakuussa
• Valtakunnallinen, vuosittain järjestettävä Leimaus -leiri 8-18 vuotiaille

Jokainen voi itse valita harrastuksen intensiteetin.

Kilpailemisesta kiinnostuneet voivat kilpailla mieltymystensä mukaan lähialueen lasten kilpailuissa ja kansallisissa kilpailuissa. 14-vuotialle on SM-sprintti ja 14-vuotiaat voivat osallistua muutamissa SM-kilpailuissa itseään vanhempien sarjaan. Koko SM-kilpailujen tarjonta aukeaa 15-vuotiaille.

15-16-vuotiaiden VOL-leirille kutsutaan ikäluokista yhteensä 145 nuorta. Leiri tarjoaa valmennuksellista opastusta. Hiihtosuunnistuksen VOL-leirille valitaan vuosittain 40 nuorta, jotka täyttävät seuraavana vuonna 16 vuotta ja lisäksi vuotta nuoremmilla on vapaa osanotto-oikeus.

13 – 14-vuotiaille on Kultainen kompassi -cup, joka sisältää alueellisia osakilpailuja ja valtakunnallisen finaalin aluejoukkueille.

Yksilöt viihtyvät

Suomen Suunnistusliiton periaatteet lasten ja nuorten toiminnassa:
• lapset ja nuoret oppivat ja viihtyvät
• jokaista lasta ja nuorta arvostetaan omana yksilönään: kaikki halukkaat pääsevät mukaan ja jokaiselle tarjotaan oman tasoisia haasteita ja suunnistustehtäviä.

Lasten ja ohjaajien materiaalit seuratyön tukena

Suomen Suunnistusliitto antaa tukea seurojen nuorisotoiminnalle tarjoamalla lapsille ja nuorille materiaalia harrastuksen lisämausteeksi. Hirveen Kivaa -vihkon ja Rastilta Rastille -käsikirjan 3 sekä ohjaajan oppaan tärkeimpiä sisältöjä ovat:
• Suunnistus on kiehtovaa ja mielenkiintoista. Jokainen nauttii harrastuksestaan omalla tavallaan.
• Kokemuksista kertominen, piirtäminen ja kirjoittaminen.
• Suunnistustaidon ja fyysisen harjoittelun perusasioita.
• Suunnistussuoritusten arviointia. Ohjeita kohti huippusuorituksia.
• Monipuolista toimintaa seuroissa: juhlia, talkoita, retkiä, luontokokemuksia.

Suunnistusliitto pyrkii parantamaan seuratyössä mukana olevien ohjaajien arvostusta seuraavasti:
• Ohjaaja on esimerkkinä.
• Ohjaajan oma tapa kohdata lapset on merkityksellinen.
• Seuraohjaajille on tarjolla koulutusta ja materiaalia.

Ohjaajakoulutus

Koulutusten ja materiaalien pääteemoja ovat:
• Lapsilähtöisyys toiminnassa.
• Liikunnallinen monipuolisuus.
• Oppiminen etenee jokaisen lapsen ja nuoren oman kiinnostuksen mukaan. Opitaan mm. harjoittelemalla käytännössä, kertomalla itse ja kuuntelemalla muita.
• Lasten ja nuorten toiminnan laadukas järjestäminen ja suunnistustehtävien asiantunteva toteuttaminen.
• Harjoitusten kehittyminen vuodesta toiseen. Suunnistusohjauksen johdonmukainen eteneminen ja kehittävät liikuntaharjoitteet.
• Ohjaajahuolto

Kysy lisää nuorisosuunnistuksesta lähialueesi seuralta tai Suomen Suunnistusliitosta nuorisopäällikkö Anneli Miettiseltä.