Väritiedostot

Värirakenne

SSL:n julkaisemat symbolitiedostot poikkeavat värirakenteeltaan OCADin mukana tulevista. Se johtuu siitä, että meillä on kauemmin tunnettu tarve saman värisävyn jakamiseen kahteen eri käyttöön ja siten kahteen eri paikkaan värijärjestyksessä. Ominaisuus on erityisen tarpeellinen tulostekartoissa. Näitä jaettuja värejä on meillä enemmän ja niille ohjelman tekijät ovat antaneet niille eri numerot kuin Suomessa jo oli käytössä.

Kehysvärit

Muutamien värien kohdalla on mainittu ”kehysväri”. Niillä ei ole vaikutusta normien mukaisiin symboleihin ja niitä voi harkitusti soveltaa paikallisiin logo- ym. tarpeisiin. Jos määrittelet omia värejä, muista että joku toinen voi määritellä samoille numeroille jotakin muuta.

Sprinttikartan värivalikoima on laajempi kuin tavallisen suunnistuskartan. Värirakenteesta ei voinut tehdä täysin yhteensopivaa, mutta se sopii mahdollisimman hyvin tilanteeseen, jossa tavallisen kartan pohjalta tehdään sprinttikarttaa. Kun sprinttisymbolipohjaan tuodaan suunnistuskartta, se ei muutu tuotaessa aivan oudon näköiseksi.

Lisävärit

Värirakenteessa on määritelty 2 lisäväriä. Ne tuottavat paino-originaalin sellaisille väreille, joita ei voi esittää seitsemällä tavanomaisella spottivärillä. Lisäväriin 1 ohjautuvat logoihin tarkoitetut punaiset ja RR-oranssi, lisäväriin 2 hiihtosuunnistusuran vihreä. Lisäväriä 1 käyttävistä värisävyistä voidaan käyttää vain yhtä kerrallaan. Tulostekartoissa ominaisuudella on merkitystä vain, jos tulostetaan spottivärimoodissa.

Väritiedostot

Muutamille tulostimille on tarjolla kokeiltuja väritiedostoja. Tiedoston nimessä ja sisällössä on mainittu, mille tulostimelle tiedosto on tarkoitettu. Täsmällisiä esimerkkitiedostoja on mahdoton antaa, koska eroja on tulostintyyppi- ja yksilökohtaisesti, ja välttämättä sama tulostinkaan ei käyttäydy aina aivan samalla tavalla. Tulostimien värintoisto vaihtelee niin paljon, ettei näitä julkaistujakaan värejä pidä käyttää tekemättä koevedoksia. Tiedostot löytyvät materiaalisivuilta.

Värien muokkaaminen

Jos käytät jatkuvasti samaa tulostinta, sille kannattaa laatia sopiva väritiedosto, esimerkiksi muokkaamalla SSL:n sivuilla olevia väritiedostoja. Värejä säädetään OCAD:in ”Symbolit=>Värit…” -toiminnolla. Huomaa, että ”Värierottelun värit”-taulukko koskee vain tulostamista ”spottiväreillä”, normaalin tulostekartan värit määritellään ”Väri…”-painonapista aukeavassa ikkunassa.Tallenna lopuksi toiminnolla ”Tiedosto=>Tallenna nimellä…” tiedosto sopivaan paikkaan sopivalla nimellä. Ennen tulostamista lataa tiedosto karttaan toiminnolla ”Symbolit => Tuo värit tiedostosta…”.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail