Kuntosuunnistajan ohjeet

Noudata järjestäjän opasteita

harraste_hirvi_mies72Pysäköi siten, että autosi ei haittaa muuta liikennettä. Muista että olemme jonkun toisen omistamalla maalla vieraina. Kuntorastit ovat virallisia tapahtumia, eikä niitä voi järjestää jokamiehen oikeuksin.

Tutustu sääntöihin ja ohjeisiin

Suunnistuksen lajisäännöt on tehty ensisijaisesti suunnistuskilpailuja varten, mutta kuntosuunnistuksissa noudatetaan sääntöjä soveltuvin osin.

Kuntorastitapahtumissa noudatetaan niinikään järjestäjän antamia ohjeita. Sääntöjen ja ohjeiden puutteellinen tuntemus ei oikeuta rikkomaan niitä, eikä vapauta sääntörikkomusten seuraamuksista.

Koirien viemistä maastoon kuntosuunnistustapahtumissa ei suositella.  Koiran mukana olo saattaa herättää pelkoa muissa suunnistajissa ja aiheuttaa jopa vaaratilanteita maastossa, etenkin rastien läheisyydessä, vaikka koira olisi kytkettynä. Myös maanomistajat ja metsästysoikeuden haltiat saattavat suhtautua kielteisesti koirien mukaan ottamiseen, mikä voi vaikeuttaa maastonkäyttölupien saamista suunnistustapahtumiin. Suunnistuksen lajisäännöt (3.35 ja 5.31) kieltävät koiran mukaan ottamisen suunnistuskilpailuun.

Valitse rata kuntosi ja taitotasosi mukaan

Selvitä ratojen pituudet ja vaativuustasot ensin ja tee valintasi arvioituasi oman kuntosi ja taitojesi riittävyys. Jos olet epävarma kysy neuvoa järjestäjiltä, sillä he tuntevat maaston ja ratojen vaativuuden.

Ilmoittaudu lähdössä ja maalissa

Mikäli maalipöytäkirja ei täsmää lähtöpöytäkirjan kanssa, järjestäjä on velvollinen selvittämään puuttuvat osallistujat ja tarvittaessa ottamaan yhteyttä poliisiviranomaiseen etsintöjen käynnistämiseksi.

Huomioi ympäristö

Jokamiehen oikeuksien ja erityisesti velvollisuuksien tunteminen ja noudattaminen ovat jokaisen suunnistajan perustaitoja. Jokainen osallistuja on myös velvollinen auttamaan maastossa loukkaantunutta tai eksynyttä.

Liitto on vakuuttanut järjestäjän, osallistujat vastaavat omista vakuutuksistaan

Suunnistusliiton jäsenseuroilla on Pohjolan tupla-turvavakuutus, joka sisältää kilpailu ja kuntorastitapahtumien toimitsijoiden tapaturma- sekä vastuuvakuutuksen.
Kuntosuunnistajat osallistuvat tapahtumaan omalla vastuullaan ja vastaavat itse omista vakuutuksistaan. Suunnistusliiton kilpailulisenssi sisältää tapaturmavakuutuksen. Kuntosuunnistaja kannattaa ottaa Kuntosuunnistajan vakuutus tapaturmien varalle.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail